Tot ce trebuie să știi dacă planifici un tratament cu implanturi dentare (2)

Implant articol

Tot ce trebuie să știi dacă planifici un tratament cu implanturi dentare (2)

Astăzi continuăm cu o serie de răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre implanturile dentare. La sfârșitul acestui material, vei avea clar în minte explicate noțiunile de bază, legate de acest subiect.

La clinica MEDITRENT găsești profesioniștii care îți furnizează informațiile de care ai nevoie pentru a face alegerile potrivite.

Care sunt opțiunile pentru înlocuirea dinților?

Implant unic

Imediat după extracție sau după o perioadă de vindecare, pe locul gol se implantează un dispozitiv metalic, pe care mai târziu se va sprijini coroana dentară. Acesta din urmă este realizată la comandă, de un laborator care o va fabrica astfel încât să se potrivească și cu dinții existenți. Coroana personalizată este cimentată sau înșurubată pe bont, astfel încât să fie susținută permanent și fix în poziția corectă.

Înlocuirea dentară multiplă

La fel ca în cazul înlocuirii unice, într-o fază intermediară finalizării osteointegrării implanturilor, acestea pot fi protezate provizoriu. În felul acesta, dantura este minim afectată din punct de vedere estetic și funcțional. Ulterior, lucrarea protetică – puntea dentară – va fi finalizată și personalizată la culoarea și forma stabilite.

Proteză

Dacă lipsesc toți dinții de pe arcada inferioară, pot fi utilizate de la două până la șase implanturi, pentru a susține o proteză. Dacă lipsesc toți dinții de sus, sunt necesare minimum patru implanturi pentru susținerea protezei fixe.

Protezele detașabile sunt folosite pentru a înlocui pierderea excesivă de dinți, os și țesuturi gingivale, oferind astfel susținere pentru scheletul facial, buza și obraji.

O proteză nouă poate avea bonturi care se fixează fie pe implanturi, fie altfel de sisteme mecanice fixate de implanturi, pentru a crea o rezistență suplimentară și un suport pentru restaurare. Variațiile de proiectare sunt adesea legate de densitatea osoasă și de numărul de implanturi prezente. Asupra acestor aspecte se va insista cu medicul dentist în timpul consultațiilor premergătoare implantului. Un avantaj semnificativ al protezei mobile este facilitarea întreținerii și curățării implanturilor dentare.

Voi avea o viață normală cu implanturile dentare?

Dinții naturali și implanturile dentare arată și se simt la fel, funcționează într-un mod similar, dar sunt și diferențe de luat în calcul. Cele mai importante se referă la modul în care se atașează la osul din jur, la răspunsul lor la boala dentară, la întreținerea și repararea acestora.

Dinții se lipesc de os printr-un ligament format din fibre de colagen. Între dinte și os se lasă un spațiu permanent ce permite dintelui o mobilitate verticală și orizontală. Implantul odată integrat în os, după perioada de osteointegrare, rămâne fix și nu poate migra ca dinții naturali. În acest fel, țesuturile gingivale se pot atașa de suprafața implanturilor.

Pentru unii oameni, protezele dentare obișnuite nu sunt confortabile, din cauza problemelor de stabilitate. Acest lucru se întâmplă preponderant pentru protezele toate de pe arcada inferioară, acolo unde câmpul de susținere este slab reprezentat și se deteriorează rapid din cauza resorbțiilor osoase. Implanturile dentare ajută la reabilitarea orală si la îmbunătățirea masticației, asigurând o funcționare normală a cavității bucale.

Ce tip de întreținere necesită implanturile dentare?

Coroanele și celelalte proteze dentare sunt făcute cu sisteme de prindere și siguranță remarcabile. Acestea sunt detașabile și înlocuibile (numai de medicul stomatolog). Dacă deteriorarea sau uzura duc la înlocuire, acest lucru poate fi realizat ușor, fără a afecta implantul sau susținerea la os.

În articolele următoare vom detalia pe larg metodele prin care curăți dinții și implanturile. Este important să practici o bună igienă orală – periaj regulat, folosirea aței dentare și a apei de gură, pentru a controla biofilmul bacterian. De asemenea, este important să mergii la stomatolog și la un igienist, deoarece acolo ai instrumente speciale de curățare, care nu deteriorează suprafața metalică sau țesutul gingival. Medicul va trebui să îți monitorizeze implanturile, pentru a se asigura că integritatea oseointegrării nu este afectată și că protezele, coroanele sau punțile funcționează corect.

Acum că ai o idee clară despre ce înseamnă implantul dentar, îți recomandăm să programezi o vizită la MEDITRENT și să discuți despre soluțiile potrivite pentru tine.

Rămâi pe blogul nostru și află toate informațiile relevante și inovative din stomatologie. Zâmbește cu încredere toată viața!